Opleidingen details GGZ WNB
Refereerochtend 21 maart 2017 (ID nummer: 277862)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie321-3-2017 t/m 21-3-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
  1. ‘Samenhang medicatiegebruik, persoonlijkheidsproblematiek en de mate en ernst van agressie bij mannelijke deelnemers aan een groepsbehandeling gericht op de agressieproblemen.’
    Agressief gedrag komt regelmatig voor in de psychiatrie, maar er is weinig bekend over de medicamenteuze behandeling hiervan. In dit onderzoek wordt gekeken naar de samenhang tussen het voorschrijfbeleid van psychofarmaca, persoonlijkheidsstoornissen (gemeten met SCID-II) en de aard en ernst van de agressie (gemeten met AVL-AV) bij mannelijke deelnemers aan de ambulante groepsbehandeling Niet meer door het lint (NMDHL).
    Het onderzoek is uitgevoerd als eindopdracht in het kader van de opleiding tot psychiater.

  2. (Ex-)prostituees lijken meer dan gemiddeld psychiatrische klachten te hebben. Verondersteld kan worden dat dit een factor van belang kan zijn bij diagnostiek en behandeling. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar psychiatrische hulpverlening bij (ex-)sekswerkers.
    Middels een exploratief kwalitatief onderzoek werden de ervaringen in kaart gebracht. Semigestructureerde interviews werden afgenomen bij een convenience sample van een drietal patiënten. Analyse gebeurde middels codering in een Emergent Design conform Grounded Theory Approach.

  3. Het derde referaat gaat over antisociale gedragsstoornissen. Deze zijn een grote belasting voor kinderen en adolescenten, hun families en de gehele samenleving. Op volwassen leeftijd kunnen ze uitmonden in delinquentie, werkloosheid, verslaving en persoonlijkheidsstoornissen. In dit referaat wordt een overzicht gegeven van het bekende onderzoek naar risicofactoren, waarbij de duale taxonomie van Moffitt wordt besproken en algemeen bekende risicofactoren. Meer specifiek wordt ingegaan op de beperkte prosociale emoties, spanningsbehoefte en de puberteit timing bij jongeren als risicofactor voor normoverschrijdend- gedragsstoornissen in de adolescentie. Een samenvatting van de onderzoeksvragen in het kader van de i-Berry studie wordt gepresenteerd. Deze overkoepelende studie richt zich op jongeren van ca. twaalf jaar die gedurende tien jaren in cohortonderzoek opgevolgd worden. Het specifieke hieraan is dat het gaat om een hoogrisico populatie, die zich ergens profileert tussen de algemene bevolking en een klinische populatie. De inclusies worden gedaan in het onderzoekscentrum in het Erasmus MC, sinds September 2015. Op dit moment zijn zo’n 350 jongeren voor de baselinemeting gezien in het onderzoekscentrum.
    In een tweede deel van dit referaat wordt dieper ingegaan op de oorzaken van Puberteit Timing en wordt de vraag gesteld welke time trends hierin opvallen. Verder worden de internationale jeugddelinquentiecijfers over de laatste vijftien jaar kritisch beschouwd en gekeken naar aanbevelingen voor preventie en behandeling. Tenslotte volgt een hoofdstuk over de mogelijke associatie tussen obesitas en normoverschrijdend-gedragsstoornis, en wordt dit verband bidirectioneel onderzocht.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN)KNMG-GAIA
1 2
Refereerbijeenkomst
Bestand  
Uitnodiging refereerochtend 21 maart 2017.pdf6-2-2017 14:22118 KB
 
0
Hoofdniveau
Psychotherapie en Psychiatrie
Sociale Psychiatrie
Forensische psychiatrie
21-3-2017
Tijd09:00 - 11:45
Locatie

Geestelijke Gezondheidszorg

Hoofdlaan 8
4661 AA
Halsteren
Postbus 371
4600 AJ
Bergen op Zoom
(0164) 28 91 00