Opleidingen details Arkin Leren & Ontwikkelen Amsterdam
Cursus Eigen Kracht (ID nummer: 274488)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing GGZ181-2-2017 t/m 31-1-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Door de ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg verschuift de GGz begeleiding steeds meer richting de huisartsenzorg, waarbij interventies met herstelbevordering, zelfredzaamheid en eigen kracht een steeds belangrijkere rol spelen. Het is de voorkeurinterventie voor de Arkin poh-ggz en de basis-ggz, zoals reeds landelijk is geaccepteerd met het KOP-model van Rijnders.  Begeleide zelfhulp sluit aan bij deze ontwikkeling. Deze methodiek gaat uit van het versterken van de eigen kracht van de cliënt vanaf de intakefase met een aanvulling op het KOP-model als KOP-LEEkS om de ernst, zelfredzaamheid (eigen kracht) en steun beter in kaart te brengen. De (inter-)persoonlijke kwetsbaarheid speelt een centrale rol voor het omgaan met stress en het ontwikkelen van psychische klachten. Hierdoor wordt de cliënt minder afhankelijk van een hulpverlener en leert de cliënt vaardigheden waarmee hij zelf zijn inzichten kan verwerven en zijn herstel kan beïnvloeden en zo weerbaarder wordt voor stressfactoren in het dagelijks leven

Eigen kracht is geschikt voor alle studierichtingen in de geestelijke gezondheidszorg en in het bijzonder studies die opleiden tot POH-GGZ en de basis-ggz. De hulpverlener moet leren omgaan met een attitude wijziging van die van therapeut naar ondersteunend ‘docent’ en vice versa conform de afweging van stepped care of matched care in de volgorde “eigen kracht als het kan, therapie als het moet”

De oefeningen van de Eigen Kracht methode zijn praktische en gestructureerde methodieken en oplossingsgericht en bevordert de EMPOWERMENT VAN CLIËNT. De geprotocolleerde en gestructureerde werkwijze is bij veel doelgroepen (jeugd, volwassenen, ouderen) en probleemgebieden (angst, depressie en persoonlijkheidsproblemen) inzetbaar en daardoor geschikt voor POH-GGZ en basis-ggz en in de ketenzorg als nazorg (Chronische Basis GGZ).

De doelstelling van de cursus is dat de hulpverlener ongeacht de cliëntproblematiek in staat is de eigen kracht van de cliënt te stimuleren voor zelfinzicht, probleemoplossing en verbetering van de kwaliteit van contact, waardoor stress vermindert en de kans op het ontstaan van psychische klachten afneemt (KOP-LEEkS model). De hulpverlener is tevens in staat om die cliënten te selecteren voor wie dat niet haalbaar is en te indiceren voor traditionele therapiemethoden. Het proces van Eigen Kracht van de cliënt wordt geleerd aan de hand van theorie, zelfervaring met de methode en toepassing op de cliënt, begeleid door intervisie.

Het leerproces van de hulpverlener (ervaringsgericht) volgt het cliëntproces aan de hand van KOP-LEEkS-probleemomschrijving en oefeningen voor interpersoonlijke stijl, toegankelijk voor een brede cliëntengroep (module 1) en begeleide zelftherapie (module 2) voor geselecteerde cliënten. De modules worden afgesloten met een toets aan de hand van een cliëntvoorbeeld uit eigen praktijk.

Wie de gehele cursus heeft gevolgd kan de Eigen Kracht methode onder supervisie- en/of intervisie toepassen. De hulpverlener selecteert zelf in zijn eigen werkomgeving cliënten die hij geschikt acht. Supervisie wordt in overleg met de docenten geregeld. Intervisie is structureel aanwezig.

De cursus Eigen kracht is gebaseerd op evidence based methoden en volgt bestaande richtlijnen (NvVP en NHG) voor de behandeling van angst en depressie. KOP-LEEkS is een uitbreiding van het KOP-Model (Rijnders & Heene, 2010), geaccepteerd als best practice, en aangevuld met oefeningen uit cognitieve zelftherapie, een eigen-kracht-variant van schema focussed cognitieve gedragstherapie, getoetst in een gerandomiseerde trial met care as usual. Het is opgenomen in het cultuur sensitief addendum bij de richtlijn voor schizofrenie. Zie voor de wetenschappelijke verantwoording het boek Eigen kracht hfst 10. Zie een nadere toelichting in deze aanvraa

6-9-2017 t/m 18-10-2017
Tijd09:00 - 13:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

29-3-2017 t/m 6-6-2017
Tijd17:30 - 22:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

1-2-2017 t/m 5-4-2017
Tijd17:30 - 22:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Arkin is per 1 september ontstaan uit een fusie tussen JellinekMentrum en AMC de Meren. Arkin is in het leven geroepen om de cliënten van JellinekMentrum en AMC de Meren beter van dienst te zijn. Met de fusie ontstaat er meer samenhang tussen forensische psychiatrie, acute psychiatrie, verslavingszorg en openbare geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam.
 

Klaprozenweg 111
1033 NN
Amsterdam
Postbus 75848 Afd. Leren & Ontwikkelen, KP 3313 T.a.v. Evelien van der Geest
1070
Amsterdam
020-5905128