Opleidingen details Brainfeed
Inspiratieavond: Op consult bij Menno de Bree. Nietzsche in de spreekkamer. (ID nummer: 274363)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3328-2-2017 t/m 27-2-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Nietzsche in de spreekkamer

Op consult bij Menno de Bree.

De avond wordt ingeleid door een sfeervolle ontvangst vanaf 16.30 uur op een van onze culinaire toplocaties. Daarna volgen enkele prikkelende inspirerende lezingen door onze topdocenten rondom vier gastronomische gangen. Na de koffie of thee, omstreeks 22.30 uur, kunt u er zeker van zijn dat u met een flinke dosis food for thought weer naar huis gaat.

Lezing 1. Uw spreekkamer als filosofisch laboratorium en de ethiek van het liegen

Elk consult dat u voert, is een filosofische goudmijn. Zo spelen op de achtergrond altijd ideeën mee over wat ‘de mens’ nu voor een wezen is. Uw opvattingen over hoe vrij of rationeel de mens is, over wat normaal, abnormaal of gewenst is, beïnvloeden de manier waarop u uw patiëntcontact vormgeeft.

Uw mensbeeld komt echter niet uit de lucht vallen. De manier waarop wij nu tegen onszelf en onze levens aankijken, is het resultaat van een eeuwenlange denktraditie die een dramatische hoogtepunt vindt in het werk van Friedrich Nietzsche. In deze inleidende achtergrond-lezing legt Menno de Bree uit waarom de filosofische ontwikkelingen in de 19e eeuw zo relevant zijn om te begrijpen wat er gebeurt in uw spreekkamer.

U kent de situatie vast wel: u spreekt met een patiënt en twijfelt of u eerlijk zult zeggen wat u weet. U heeft vroeger vast geleerd dat u altijd eerlijk moet zijn. Maar u weet bijvoorbeeld ook dat eerlijkheid en hoop op gespannen voet met elkaar kunnen staan. In deze lezing richt Menno de Bree zich op de ethiek van het waarheid-spreken (en het liegen): waar komt die plicht vandaan, om eerlijk te moeten zijn? Ook hier zal duidelijk worden dat de filosofische ontwikkelingen in de 19e en 20ste eeuw interessante consequenties kunnen hebben voor alledaagse problemen als deze.

 

Lezing 2. Geluk en werk

Ieder mens wil gelukkig worden, zo leerde Aristoteles al, en we proberen dat met name in onze liefdesrelaties en werk te realiseren. Liefde en geluk is vaak een wat problematische combinatie, zoals u vast wel weet, en daarom richten veel mensen zich, vanaf zekere leeftijd, vooral op hun werk. Maar ook dat is eigenlijk, in onze post-19e eeuwse samenleving, geen echte optie meer. Volgens sommige cultuurfilosofische analyses ligt hier een belangrijke bron van depressies en burn-out; een conditie waar dokters bovengemiddeld vaak aan lijden. In deze lezing bespreekt Menno de Bree enkele van deze analyses; ook zal hij laten zien dat de oplossingen die binnen de zorg en medische praktijk worden aangedragen (time management, leiderschap, mindfulness et cetera), de boel alleen maar verergeren.

(Mini)symposium
325
Standaardprijs 325, met groepskorting vanaf drie personen 275 euro
Tijd16:30 - 22:30
LocatieBeetsterzwaag (NL) (Toon kaart)

Brainfeed organiseert meerdaagse masterclasses, congressen en andere nascholingsactiviteiten voor alle artsen, zoals medisch specialisten, huisartsen en sociaal geneeskundigen.  

Homeruslaan 20
3707 GS
Zeist
0653679189