Opleidingen details Erasmus Medisch Centrum, vakgroep interne geneeskunde
Nieuwe ontwikkelingen in diagnostiek en behandeling van immuungemedieerde aandoeningen (ID nummer: 272091)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing interne geneeskunde29-2-2017 t/m 8-2-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In de afgelopen jaren hebben de ontwikkelingen binnen zogenaamde immune mediated inflammatory diseases (IMIDs) een enorme vlucht genomen. Er zijn nieuwe aandoeningen herkend en erkend (zoals IgG4 gerelateerde ziekte) en binnen de bekende aandoeningen zijn door nieuwe inzichten in de pathogenese nieuwe behandelopties beschikbaar gekomen. Behandelingen gericht op specifieke factoren (cytokinen, groeifactoren) hebben geleid tot betere behandelresultaten en/of minder bijwerkingen dan de klassieke immuunsuppressieve therapieën. Specialisten uit verschillende aandachtsgebieden, zoals internisten, reumatologen en dermatologen, zijn betrokken bij de begeleiding en behandeling van deze patiëntengroepen.  

In deze workshop zal worden ingegaan op nieuwe behandelmogelijkheden voor systeemaandoeningen op basis van recente inzichten in de pathogenese en factoren die bijdragen aan ontstaan van deze ziekten.

Tevens zullen aan de hand van twee casussen handvatten worden gegeven voor de herkenning, diagnostiek en behandeling van een tweetal complexe immuungemedieerde aandoeningen.

De workshop heeft een sterk translationeel karakter gericht op de klinische praktijk.

Leerdoelen:

-verschaffen van inzichten in de recent beschreven mechanismen die bijdragen aan ontwikkeling en onderhouden van IMIDs, focus zal liggen op de volgende aandoeningen: vasculitis, artritis psoriatica, Morbus Behcet, IgG4 gerelateerde ziekte en Langerhanscelhistiocytose

-op basis van de recente inzichten in pathogenese nieuwe behandelmogelijkheden bespreken voor deze IMIDs, recente nieuwe, klinisch beschikbare middelen zullen worden besproken (theoretisch effecten op de pathways, resultaten van in vitro en in vivo studies en ervaringen in de klinische praktijk (effectiviteit, bijwerkingen))

-kennismaking/dieper inzicht verschaffen in de eigenschappen van nieuwe medicijnen (biologicals, targeted therapies): effectivietit versus bijwerkingen, kostenaspecten van nieuwe generaties dure geneesmiddelen

-handvatten voor de dagelijkse praktijk: wat is de plek van nieuwe targeted therapies in de behandelbomen voor systeemaandoeningen? Behandeling van therapie-resistente patienten of juist eerder in het behandelproces in te zetten?

-herkenning van zeldzame aandoeningen: langehanscelhistiocytose en IgG4 gerelateerde ziekte: aan hand van ene klinische casus worden de belangrijkste klinische symptomen, handvatten voor aanvullend ediagnostiek voor stellen van de diagnose en behandelmogelijkheden besproken

Workshop
Bestand  
Uitnodiging.pdf21-11-2016 21:4497 KB
 
0
Hoofdniveau
interne geneeskunde
allergologie/klinische immunologie
9-2-2017
Tijd18:15 - 21:35
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

-

's Gravendijkwal 230
3015 CE
ROTTERDAM
010-7032690