Opleidingen details PAOFarmacie
PAOFarmacie: Farmaceutische zorg in de palliatieve fase (ID nummer: 271628)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Cursus ZA68-5-2017 t/m 7-5-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De palliatieve fase begint op het moment dat duidelijk wordt dat genezing niet (meer) mogelijk is tot aan het moment van overlijden. In de definitie die de WHO in 2002 formuleerde, komt dit eveneens naar voren en wordt ook duidelijk welke aspecten een belangrijke rol spelen. Het gaat dan om kwaliteit van leven, symptomen onder controle houden, anticiperen (pro-actieve benadering van te verwachten klachten en problemen), autonomie van de patiënt, integrale en multidimensionele benadering en zorg voor de naasten.

In de nascholing Farmaceutische zorg in de palliatieve fase wordt ingegaan op het verschil tussen reguliere (farmaceutische) patiëntenzorg en palliatieve (farmaceutische) zorg en de overeenkomsten. Vanuit casuïstiek wordt ingegaan op verschillende (farmacotherapeutische) aspecten die een rol spelen bij pijn en palliatieve pijnbestrijding, gastro-intestinale problemen, palliatieve sedatie, euthanasie en het delier.

Binnen de organisatie van palliatieve zorg in de eerste lijn hebben betrokken zorgverleners verschillende verantwoordelijkheden. De benodigdheden hierbij en de mogelijkheden om te anticiperen worden met u doorgenomen. Er wordt ook ingegaan op benodigde technieken en materialen. Er zijn verschillende geneesmiddelen en (medische) hulpmiddelen die tot uw beschikking staan. Een deel hiervan heeft u standaard op voorraad, andere zaken wilt u snel kunnen betrekken. Afspraken maken met collega’s kunnen hierbij ondersteuning bieden en er worden u andere handvatten aangedragen om informatie te vinden over de (farmaceutische) mogelijkheden.

Casuïstiek en opdrachten lopen door het gehele programma tijdens de nascholing. Dit biedt deelnemers voldoende mogelijkheden om interactief met docenten en medecursisten in te gaan op de praktische uitvoering van de aangedragen theorie. Discussie en uitwisseling van praktijkervaringen dragen zo bij aan een leerzame bijeenkomst die u in staat stelt daags na de cursus met de materie aan de slag te gaan.

Deze cursus kunt u ook afnemen inclusief farmacocasus (e-learning).

Na het afronden van deze cursus is de cursist in staat om aan de volgende aspecten invulling te geven:

  • karakteristieken van palliatieve zorg;
  • farmacotherapeutische mogelijkheden;
  • organisatie van palliatieve zorg.
Beroepsgroep
Openbaar apothekers (OA)
ziekenhuisapothekers, openbaar apothekers, huisartsen en zorgverleners
Workshop – veel interactie tussen cursisten en cursusleiding
€ 360,00 of 405,00 incl. casus
20
Na het afronden van deze cursus is de cursist in staat om aan de volgende aspecten invulling te geven:
• karakteristieken van palliatieve zorg;
• farmacotherapeutische mogelijkheden;
• organisatie van palliatieve zorg.
Nee
In deze ééndaagse nascholing leert u, aan de hand van casuïstiek, kijken naar de farmaceutische zorg voor patiënten. Pijn en palliatieve pijnbestrijding komen aan de orde, evenals gastro-intestinale problemen, palliatieve sedatie en delier. U krijgt veel praktische tips over hoe u aan palliatieve zorg invulling kan geven.
Drs. M.W.H. (Marijanne) van der Schalk
Drs. M.S.A. (Manon) Boddaert
Drs. M.M.P.M. (Mark) Jansen
Bestand  
programma.docx6-2-2017 11:3728 KB
Ja
28-11-2017
Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

8-5-2017
Tijd9:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Het Nationaal PAO-centrum Farmacie is een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), de Vereniging Nederlandse Industrie Apothekers (NIA), de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers (NVZA), de faculteit Farmacie (Universiteit Utrecht) en het Universitair Centrum voor Farmacie (Rijksuniversiteit Groningen). De samenwerking heeft gestalte gekregen in de vorm van een stichting. Vertegenwoordigers van betrokken partijen vormen samen het bestuur van de stichting.

Missie
Het Nationaal PAO-centrum Farmacie verzorgt hoogwaardig, onafhankelijk postacademisch onderwijs voor apothekers. Het centrum wil een bijdrage leveren aan 'life long learning' en verdere professionalisering van apothekers in Nederland.
 

Rembrandtlaan 31,
3723 BG
Zeist
030-3040100