Opleidingen details De Geeter & Munsterman Orthopedagogen
Ondersteunen van mensen met EVMB (LACCS-visie) voor behandelaren (ID nummer: 269877)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing2213-12-2016 t/m 13-12-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Omschrijving
Deze opleiding richt zich op behandelaren die werken met een specifieke doelgroep: kinderen en volwassenen met ernstige verstandelijke beperkingen (EVMB). Het gaat om mensen met een laag ontwikkelingsniveau (tot maximaal 2 jaar), die daarnaast kampen met allerhande bijkomende problemen: motorische beperkingen (zoals spasticiteit en functiebeperkingen), zintuigelijke beperkingen (slechtziendheid, slechthorendheid) of ernstige problemen in de communicatie (zoals problemen in de contactname en niet/nauwelijks spreken).

De geëigende omdersteunende interventies (medisch, paramedisch, andersoortige behandelingen) komen bij deze doelgroep in een ander daglicht te staan. Ten eerste door de beperkte ontwikkelingsperspectieven: kinderen en volwassenen met EVMB leren langzaam, en behandeldoelen moeten daarop worden aangepast. Daarnaast brengt het ontwikkelingsniveau van mensen met EVMB vragen met zich mee: wat begrijpt iemand wel/niet (bijvoorbeeld van instructies) en wat zijn realistische verwachtingen? Tot slot is de therapeutische relatie (behandelrelatie) met iemand met EVMB meestal niet vanzelfsprekend.

Specifiek bij deze doelgroep is dat behandelaren vaak langdurig betrokken zijn, soms zelfs levenslang. Een aanzienlijk deel van de behandelings-interventies richten zich niet zo zeer op de cliënt zelf, maar op zijn ‘systeem’ (ouders en begeleiders), in de vorm van indirecte behandeling. Waar normaliter het doel van behandeling vaak is om functies te herstellen, iemand 'beter te maken', achteruitgang te voorkomen of om specifieke vaardigheden te leren, bij deze doelgroep dragen interventies vooral bij aan het verkrijgen of behouden van een goede kwaliteit van bestaan. De samenwerking met andere betrokkenen is hierbij essentieel. Behandeling aan mensen met EVMB is dan ook per definitie multidisciplinair.

Doel
Het doel van de opleiding is drieledig:
- Je leert deze specifieke doelgroep kennen en begrijpen (niveau, wijze van informatieverwerking, impact van de bijkomende problemen), met name aan de hand van de theorie van het Ontwikkelingsdenken.
- Je leert een kader hanteren over een Goed Leven (LACCS-visie), waarbinnen je afwegingen kunt maken over het inzetten van behandelings-interventies.
- Je leert op basis van bovenstaande punten zinvolle en haalbare behandeldoelen opstellen en uitvoeren.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)Stichting Kwaliteitsregister Paramedici
ErgotherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
Jeugdzorg pedagoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2
Cursus
 EN - Ergotherapeuten
 NVLF - Logopedisten
- De LACCS-visie kennen en kunnen toepassen op de eigen cliënten.
- Via de theorie van het Ontwikkelingsdenken begrijpen van het niveau van cliënten, en deze kennis kunnen toepassen op de communicatie met de client en op de verwachtingen/eisen/doelen die je hebt.
- Kennis hebben van de specifieke wijze van informatiewerking van mensen met EVMB, en de rol van beweging hierbij.
- Contact kunnen leggen met mensen met EVMB, ook in complexe situaties. Weten op welke wijze mensen met EVMB communiceren, en deze kennis kunnen toepassen op eigen clienten.
- Afwegingen kunnen maken en dilemma's onderkennen en bespreekbaar kunnen maken, in samenwerking met andere disciplines. De lesstof geïntegreerd kunnen toepassen op een eigen complexe casus.
Karin de Geeter en Kirsten Munsterman
18
12
775
Het inschrijfgeld is vrij van BTW en inclusief lunch, koffie en thee
Tijd10:00 - 16:30
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenBehandelaren EIND 2018

Tijd10:00 - 16:30
LocatieNunspeet (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenPhiladelphia

Tijd09:30 - 16:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOWS

Tijd10:00 - 16:30
LocatieNunspeet (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 16:30
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenBehandelaren NAJAAR 2017

Tijd09:30 - 16:30
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 16:30
LocatieWehl (NL) (Toon kaart)

Hebt u advies nodig over een individuele cliënt of een groep cliënten? Zoekt u iemand die een studiemiddag of uitgebreid scholingstraject verzorgt? Wilt u een team of een individuele medewerker ‘in beweging’ krijgen? Wij zijn u graag van dienst! Onze deskundigheid ligt op het terrein van mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (EVMB), stoornissen in het autistisch spectrum (ASS), de combinatie verstandelijk beperking en ernstig probleemgedrag en op complexe problematiek in een zorgsysteem. Wij zijn van mening dat ondersteuning aan mensen met ernstige beperkingen altijd gericht moet zijn op het versterken van een goed leven. Wij hebben een visie op goed leven, en wat dat precies betekent. Dit wordt de goed leven-visie of LACCS-visie genoemd. In alles wat wij doen - scholing, advies en coaching - komt deze visie terug. Kenmerkend voor onze werkwijze is het zoeken naar verbinding. Verbinding met en in een team, verbinding in het contact met de cliënt, maar ook verbinding tussen theorie en praktijk. Wij staan voor een frisse, vrolijke en praktische aanpak. Uiteraard leveren wij maatwerk. Wij richten ons zowel op de inhoud als op het proces waarlangs iets tot stand komt. Wij kunnen u dan ook van dienst zijn bij het gehele traject, van advies tot en met uitvoering.

Schoolstraat 30
9468 BS
Annen
06 43 15 08 87