Opleidingen details Nierstichting Nederland
Train-de-trainer ’Beter zicht op beheer medicatie nierpatiënten’ (ID nummer: 269067)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Cursus ZA314-12-2016 t/m 13-12-2017
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Nierpatiënten zijn kwetsbare patiënten. Het is belangrijk dat zij de juiste medicatie krijgen en goed gebruiken en beheren. Verkeerd gebruik of verkeerde medicatie kan leiden tot een verdere verslechtering van nierfunctie en ziekenhuisopnamen. In de praktijk blijkt de medicatiebewaking echter vaak suboptimaal te zijn door het ontbreken van relevante informatie over nierpatiënten (zoals actuele nierfunctie of hemodialyse) en hun actuele medicatiegebruik. Tevens blijkt dat niet alle nierpatiënten hun medicatie volgens voorschrift gebruiken. Verschillende redenen liggen hieraan ten grondslag, zoals onwetendheid over het belang van de medicatie voor het behoud van de nierfunctie, moeite met opvolgen van instructies (zoals afwijkend gebruik op dagen dat hemodialyse plaats vindt) en/of problemen met het (eigen) beheer van de medicatie.

Nierpatiënten (waaronder hemodialysepatiënten) gebruiken vaak meerdere geneesmiddelen en hebben een verhoogd risico op ziekenhuisopnamen ten gevolge van bijwerkingen van geneesmiddelen (rapport HARM-Wrestling, 2009). Vanwege de verminderde nierfunctie is voor veel geneesmiddelen een aangepaste dosering noodzakelijk of mag bepaalde medicatie zelfs niet gebruikt worden. Ook is vaak aanpassing van het doseerschema nodig op de dagen dat hemodialyse plaats vindt. Voor deze kwetsbare groep patiënten is daarom goede medicatiebewaking en goed beheer en gebruik van de medicatie onontbeerlijk.

Uit een onderzoek onder hemodialysepatiënten in het Catharina-Ziekenhuis uit 2010 blijkt dat ruim bij 60 procent van de hemodialysepatiënten niet bekend is bij de openbare apotheek dat zij een nierfunctiestoornis hebben. Bewaking op geneesmiddelen die gecontra-indiceerd zijn of waarbij de dosering moet worden aangepast wordt bij deze patiënten dan ook niet uitgevoerd. Tevens bleek het medicatieoverzicht van deze patiënten in de apotheek vaak niet overeen te komen met het daadwerkelijke medicatiegebruik door de patiënt. Er waren gemiddeld 5,9 discrepanties tussen het overzicht in de openbare apotheek en het daadwerkelijk gebruik. Deze problematiek heeft grote gevolgen voor een adequate medicatiebewaking, die bij hemodialysepatiënten toch al zo belangrijk is. Aanpak van de problematiek is dan ook noodzakelijk.

Naast verschillen tussen de voorgeschreven medicatie door de arts en de geregistreerde medicatie bij de apotheek zijn er ook nog veel discrepanties tussen de medicatie voorgeschreven door de arts en het daadwerkelijke gebruik daarvan door de patiënt. Redenen voor het niet volgens voorschrift gebruiken van medicatie zijn onder andere onbekendheid met het belang hiervan, moeite met het opvolgen van de specifieke aanwijzingen rondom het innemen van een middel of het onvermogen de medicatie zelf op een goede manier te beheren..

Doelstelling: op een relatief eenvoudige wijze in kaart brengen in welke mate nierpatiënten in staat zijn hun medicatie te beheren en adequaat te gebruiken en welke maatregelen eventueel noodzakelijk zijn om het geneesmiddelgebruik te optimaliseren.

Beroepsgroep
Openbaar apothekers (OA)
Ziekenhuis en openbaar apothekers
Eenmalige bijeenkomst van 3 uur met informatie en oefening
0,-
14
Aan het einde van de workshop BMN hebben de deelnemers voldoende achtergrond kennis over de BMN vragenlijst om deze in de praktijk, in een multidisciplinaire samenwerking, te implementeren, te gebruiken, interventies op te zetten en te evalueren.
Nee
Het hoofddoel van de BMN vragenlijst is het optimaliseren van het beheer en het gebruik van de medicatie bij (pre)dialysepatiënten. Hiervoor is dit screeningsinstrument ontwikkeld. Met dit instrument wordt beoordeelt in welke mate de nierpatiënt in staat is de medicatie zelfstandig te beheren en gebruiken. Tevens geeft het instrument zicht op – indien nodig – welke aanvullende zorg noodzakelijk is om het beheer en gebruik van medicatie bij deze patiënten te optimaliseren.
Deze scholing zal de (dialyse) verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en (ziekenhuis)apothekers handvaten geven om het instrument te gebruiken in het gesprek met de patiënt over het medicijngebruik. Na de workshop wordt het instrument geïmplementeerd in de reguliere zorg van de deelnemers.

De scholing maakt gebruik van de volgende werkvormen:
PPt: het overdragen van algemene kennis omtrent farmacie/medicatie voor verpleegkundigen en het overdragen van algemene kennis omtrent nierfalen voor apothekers.

Vaardigheden: in kleine groepjes zal met behulp van verschillende casussen geoefend worden met het uitvoeren van de BMN vragenlijst

Evalueren: Het bespreken van de rollenspellen en aansluitend bespreken hoe ze het willen gaan aanpakken. Wat past het beste in hun eigen setting? Waar hebben ze hulp bij nodig en van wie?
Maaike Hengst
Marieke Kerskes
 
Ja
14-6-2017
Tijd16:00 - 21:00
LocatieBussum (NL) (Toon kaart)

1-5-2017
Tijd16:00 - 21:00
Locatie
OpmerkingenLocatie en datum zullen worden gekozen op basis van de aanmeldingen

1-3-2017
Tijd16:00 - 21:00
Locatie
OpmerkingenLocatie en datum zullen worden gekozen op basis van de aanmeldingen

18-1-2017
Tijd16:00 - 21:00
Locatie
OpmerkingenLocatie zal worden gekozen op basis van herkomst van de aanmeldingen

14-12-2016
Tijd16:00 - 21:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

De Nierstichting zet zich in voor een toekomst met zo min mogelijk nierziekten én een betere toekomst voor nierpatiënten. Daarbij willen we zichtbaar resultaat boeken. Om dat te bereiken subsidieert de Nierstichting (wetenschappelijk) onderzoek en draagt bij aan projecten.

Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE
Bussum
Postbus 2020
1400 DA
Bussum
035-6978000