Opleidingen details Euregionaal Congresburo / Centrum voor Educatie en Supervisie
Tweedaagse training: Praten over seksualiteit met mensen met een LVB (ID nummer: 268721)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Verstandelijk Gehandicapten Zorg1016-11-2016 t/m 15-11-2017
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Seksualiteit is een terrein dat in de dagelijkse omgang met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) aandacht verdient. Hulpverleners en docenten spelen daarin een belangrijke rol. Wat weten we als professional eigenlijk van de seksuele gevoelens van deze mensen? Wat mag je weten? Wat zou je moeten weten? Wat zijn hun verlangens? Waar fantaseren ze over? Hoe en waar en met wie "doen ze het"? Wat weten ze van masturberen, seks met een man, seks met een vrouw, veilig vrijen en de risico’s? 

Er zijn talloze gebieden waar cliënten en leerlingen hun weg in moeten vinden en waarbij hulp geboden kan worden. Dat vraagt om specifieke competenties om hierover in contact te kunnen komen met hen. 

Tot het noodzakelijke gereedschap van een goede professional behoren dan ook: 

  • Kennis van zaken: kenmerken van LVB, leer- en denkstijl van LVB, kennis met betrekking tot seksuele onderwerpen;
  • Vaardigheden: een gesprek kunnen voeren, voorlichting kunnen geven, de juiste woorden gebruiken);
  • Een positieve attitude zoals goed kunnen luisteren, goed kunnen inleven, respectvol, open en eerlijk zijn, bereidheid tot zelfreflectie.


Niet alleen tussen professional en de persoon met een LVB luistert het nauw op welke manier er (verbaal en non-verbaal) gecommuniceerd wordt over seksuele onderwerpen, ook tussen professionals onderling. Ook hierbij (tijdens de overdracht, bij gesprekken over de cliënten / leerlingen en dergelijke) is een open houding en open communicatie van belang, waarbij taalgebruik, eigen normen en waarden, eigen opvattingen, attitude en dergelijke een belangrijke rol spelen. Schroom, schaamte en onwennigheid om met een collega over seksualiteit te praten moeten nogal eens overwonnen worden. 

Van hulpverleners en leerkrachten wordt regelmatig gevraagd dat ze zich op een terrein begeven dat ze als persoonlijk en privé beschouwen. Ze moeten beslissingen nemen en interventies plegen op een gebied waar ze zich ongemakkelijk kunnen voelen, bijvoorbeeld in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Eigen houding, opvattingen en dergelijke hebben veel invloed op de wijze waarop keuzes gemaakt worden met betrekking tot interventies en de wijze waarop deze uitgevoerd worden. 

Deze cursus traint hulpverleners, begeleiders en leerkrachten, zodat ze toegerust zijn om jongeren en volwassenen met een LVB te begeleiden, te ondersteunen en de weg te wijzen op het gebied van de seksualiteit.

 

Na deelname aan deze tweedaagse training:

  • Ben je in staat de thema’s seksualiteit en intimiteit in de begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking professioneel te hanteren;
  • Ben je je bewust van de (diversiteit aan) seksuele gevoelens die cliënten (kunnen) hebben;
  • Kun je informatie en voorlichting geven over seksualiteit en relaties aan mensen met een licht verstandelijke beperking;
  • Kun je reflecteren op eigen normen, waarden en (verschillen in) grenzen ten aanzien van seksualiteit en intimiteit, zowel als persoon, professional en als collega;
  • Heb je inzicht ontwikkeld in de invloed van eigen normen en waarden op het professionele handelen;
  • Kun je de communicatie tussen collega’s onderling bevorderen, met betrekking tot seksualiteit en intimiteit bij cliënten met een licht verstandelijke beperking.
Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Aanbieder van studiedagen, symposia, congressen, cursussen, workshops en trainingen op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs.

De Mandel 2a
6227 CS
Maastricht
043-2057962