Opleidingen details HartFocusNL

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Hartritme biofeedback voor psychologen, psychotherapeuten, POHs en artsen (ID nummer: 259175)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog92-9-2016 t/m 1-9-2019

KORTE OPLEIDING HRV-BIOFEEDBACK VOOR PSYCHIATERS, HUISARTSEN EN PSYCHOTHERAPEUTEN
 

Kenmerkend bij de opleiding en supervisie van HartFocus is dat deze op maat gemaakt wordt, passend bij de eigen praktijk en ontwikkeling, werkend in kleine groepen van 5-10.

Het autonome zenuwstelsel, met name de Nervus Vagusfunctie is ontregeld bij depressie, posttraumatische stress, paniek-en slaapstoornissen en vaak ook in stressvolle situaties. HRV (HeartRateVariability) is een marker voor de veerkracht en de ernst van de verstoring van de NervusVagus functie. Maar tegelijketijd kan de client met HRVbiofeedback via een zelfsturingsprogramma verbetering  bereiken met acht weken training.

1.HRV-biofeedback is de laatste 15 jaar relevant gebleken in GGZ context, zo blijkt uit Amerikaans en Nederlands onderzoek, en de klinische praktijk in Nederland.
De ademhalingstechnieken met biofeedback van de HartRitmeVariabiliteit zijn complementaire interventies in de GGZ en kunnen gezien worden als zelfsturing bevorderende technologieën, bv bij overspoelende emoties, bij heftige turbulenties, neiging tot impulsief handelen, ter verhoging van innerlijke emotie- en aandachts regulatie, uitstelvermogen, frustratietolerantie vergroten; verhoging van veerkracht, en tevens bij behandeling van depressiie en PTSS.
Ademhalingsoefeningen worden in de gedragstherapie frequent toegepast, o.a. bij angststoornissen. HRV biofeedback voegt hieraan een wetenschappelijk gefundeerde meerwaarde toe, namelijk het ademen in de resonantiefrequentie van 0, 05Hz -0,12 Hz, die ervoor zorgt dat het lichaam in de veilige modus komt of blijft tijdens behandeling. Behalve ademhalingsregulatie en gevoelens van veiligheid, heeft de cliënt ook iets tastbaars (zichtbaars) in handen, doordat op het computerscherm een weerslag zichtbaar is van de hartritme variatie. Dat versterkt het gevoel van controle. (op het scherm leer ik herkennen hoe ik me voel”, zeggen cliënten). Bovendien is hartcoherent ademen een goede afleidende stimulus, waardoor o.a. obsessieve gedachten doorbroken worden.
2 Leerdoelen en methode:
In het programma zijn drie fasen beschreven:
1.persoonlijk eigen maken van werken met HRV-biofeedback en leren kennen en doorgronden van de apparatuur, resonantiefrequentie, neuroceptie en hartcoherentie.
2.instructies voor verwijzing en begeleiden van cliënten, inclusief casuïstiek en oefenen in tweetallen
3.integratie in de behandelpraktijk door oefeningen, wetenschappelijke presentatie en onderlinge uitwisseling.

Door de biofeedback hebben de deelnemers kunnen checken of de ademhaling in de meest effectieve resonantiefrequentie plaatsvindt, kan men sneller in de staat van hartcoherentie (veilige modus van het autonome zenuwstelsel) komen en wordt de diepgang hiervan vergroot.

3.Verschillende toepassingen:
-basisniveau van veerkracht opwaarderen en bouwen aan zelfsturing van emotieregulatie en depressiepreventie
-aanvullende methodiek bij trauma-aanpak, ADHD/ADD, PTSD , paniekstoornissen en autisme spectrum stoornissen
-stress&burnout-protocol
-maken van moeilijke keuzes met hartcoherentie

DOCENT
Medisch fysicus, neurobioloog en andragoloog(sociaal-psycholoog) drs Kees Blase van HartFocus werkt in een kleine groep van 5-10 deelnemers, waarbij het programma op maat van ieders persoonlijke en professionele ontwikkeling gemaakt kan worden. De opleiding wordt afgesloten met  het officiële certificaat HeartQ, HeartQuality. Blase heeft HRV-biofeedback in 2000 in Nederland geintroduceerd, geeft  lezingen op internationale congressen, en werkt samen met prof Stephen Porges, prof Bessel vd Kolk, prof Richard Gevirtz, werkt samen in een consortium met cardiologen en universitaire lifestyle deskundigen en met WarChild. Hij publiceerde samen met prof Eric Vermetten in 2016 in h

psychologen, POHs psychotherapeuten, artsen
 Verdiepend
5
10
ja
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Ouderen
Tijd9:30 - 17:15
LocatieLoosdrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:15
LocatieLoosdrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:15
LocatieLoosdrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:15
LocatieLoosdrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:15
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:15
LocatieLoosdrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:15
LocatieLoosdrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:15
LocatieLoosdrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:15
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:15
LocatieLoosdrecht (NL) (Toon kaart)

opleidingsinstituut voor therapeuten, coaches, en docenten in hartcoherentie.
organisatiebureau voor conferenties en professionalisering in gezondheidszorg en onderwijs
Oud Loosdrechtsedijk 78
1231NC
Loosdrecht
0355822960
Selecteer een bestand aub.