Opleidingen details Winclove Probiotics
Probiotica in de klinische praktijk (ID nummer: 258920)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde scholing NAPA226-10-2016 t/m 25-10-2017
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Achtergrond Darmmicrobiotamanagement

In de co-evolutie van mens en microbe is het maag-darmkanaal gekoloniseerd door zo’n duizend soorten micro-organismen, de darmmicrobiota. In aantal zijn die micro-organismen zelfs tien keer zo talrijk als de cellen van ons hele lichaam. Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat de totale darmmicrobiota zo’n 3,3 miljoen genen omvat, terwijl het menselijk genoom maar ongeveer 23.000 genen telt. Ging in het verleden de aandacht vooral uit naar de ziekteverwekkers, in meer recent klinisch onderzoek is er juist ook veel aandacht voor de gezondheidsbevorderende werking van de darmmicrobiota. Onevenwichtige of verstoorde darmmicrobiota kan leiden tot allergieën, inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en pouchitis, obesitas en metabool syndroom, (recidiverende) infecties en het prikkelbare darmsyndroom. Darmmicrobiota studies hebben geleid tot een enorme toename in de kennis van de samenstelling en de functionaliteit van de darmmicrobiota en de mogelijke klinische toepassing van probiotica.

Leerdoel: Update van de huidige wetenschappelijke stand van zaken

U wordt geïnformeerd over de mogelijkheden van probiotica voor de darmgezondheid. Er zal een update van de huidige wetenschappelijke stand van zaken gegeven worden en de sprekers zullen hun praktijk ervaring en inzichten met u delen. Aanbod zal komen wat probiotica precies zijn en wat de verschillenen tussen de verschillende probiotica zijn. Zo gelden de eigenschappen van de ene stam niet noodzakelijk voor een andere stam, zelfs al hebben stammen dezelfde naam (bijvoorbeeld Lactobacillus acidophilus). Ook zijn er producten met slechts 1 stam (monospecies probiotica) en producten met een combinatie van probiotische stammen (multispecies) probiotica. Daarnaast zal toegelicht worden hoe probiotica kunnen zorgen voor hun gezondheidbevorderende effect. Wat zijn de werkingsmechanismes? Ook zal aandacht worden besteed aan de veiligheid van probiotica. Hoe wordt deze bepaald? En kan iedereen zonder problemen probiotica gebruiken?

 

Probiotica worden toegepast bij een breed spectrum van klachten en aandoeningen, maar zijn probiotica in alle gevallen werkzaam? Wat is het wetenschappelijk bewijs hiervoor? Er zal een overzicht worden geven van de aandoeningen waarbij probiotica in een groot aantal studies positieve en significante effecten lieten zien (de zogenaamde A claims) en de toepassingsgebieden waar het aannemelijk lijkt dat probiotica kunnen bijdragen. Hierbij zullen probiotica bij darmproblematiek zoals colitis ulcerosa en constipatie en antibiotica gebruik centraal staan.

 

Na afloop van de Workshop Probiotica in de klinische praktijk is de diëtist, verpleegkundigspecialist en verpleegkundige:
1)    Geïnformeerd over de samenstelling van de microbiota in het maag-darmkanaal en hun interactie met de mens in gezondheid en ziekte.
2)    Bekend met de rol die een gestoorde samenstelling van de darm microbiota kan spelen bij darmproblematiek zoals colitis ulcerosa, constipatie,  antibiotica geassocieerde diarree en de invloed van antibiotica op het microbiome.  
3)    Op de hoogte van de nieuwe mogelijkheden van microbiota-management ter preventie en behandeling van ziekten.
4)    In staat om microbiota management met behulp van probiotica en/of prebiotica in te zetten in de klinische praktijk.

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)Stichting Kwaliteitsregister Paramedici
DiëtistenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
Bestand  
Workshop programma.pdf29-6-2016 14:47118 KB
0
Ja
Ja
Nee
Nee
 Ja
3-10-2017
Tijd17:00 - 20:00
LocatieDrachten (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenexacte locatie volgt omgeving Drachten, inloop vanaf 16.30, in de pauze wordt een maaltijd gereserveerd

12-9-2017
Tijd17:00 - 20:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIn de pauze is er gezorgd voor een maaltijd. Optioneel kan men zich aanmelden voor een rondleiding bij Winclove. Start 16.00 uur

8-6-2017
Tijd17:00 - 20:00
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenInloop vanaf 16.30. In de pauze is er gezorgd voor eten. Locatie volgt zo spoedig mogelijk

23-5-2017
Tijd17:00 - 20:00
LocatieWeert (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenInloop vanaf 16.30. In de pauze is er gezorgd voor eten. Locatie volgt zo spoedig mogelijk

14-3-2017
Tijd17:00 - 20:00
LocatieBreda (NL) (Toon kaart)
Opmerkingeninloop vanaf 16.30 uur. In de pauze is er voor eten gezorgd

7-3-2017
Tijd17:00 - 20:00
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)
Opmerkingeninloop vanaf 16.30 uur. In de pauze is er voor eten gezorgd

24-1-2017
Tijd17:00 - 20:00
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

Het Nederlandse Winclove Probiotics kennis instituut onderzoekt, ontwikkelt en produceert al 35 jaar multispecies indicatiespecifieke probiotica. Probiotica kunnen worden ingezet om de darmmicrobiota. Het doel is om de gezondheid en de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren. Hiervoor worden bij Winclove Probiotics, volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten, indicatie specifieke multispecies probiotica ontwikkeld. Dit houdt in dat voor iedere indicatie, een specifieke combinatie van meerdere probiotische bacteriesoort én stammen wordt geselecteerd. Uitgangspunt hierbij is dat de darmmicrobiota een belangrijke rol speelt bij gezondheid. Wij doen dit in nauwe samenwerking met gerenommeerde ziekenhuizen, universiteiten en kennisinstellingen in zowel Nederland als daarbuiten.
Winclove Probiotics heeft ook een afdeling dat scholingen voor onze B2B klanten verzorgd voor (para)medici over de hele wereld. Per heden zullen we in Nederland ook uit eigen naam de kennis delen dmv o.a. scholingen.

Tt. Vasumweg 221
1033SJ
Amsterdam
020 435 02 35