Opleidingen details prevents
Trombose Interdisciplinair Overleg 2017 (ID nummer: 257439)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing longziekten en tuberculose321-11-2016 t/m 20-11-2017
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Antistollingsbehandeling heeft een multidisciplinair karakter. Atriumfibrilleren en veneuze tromboembolie (VTE) zijn, mede door de vergrijzing, steeds vaker voorkomende ziektebeelden, die zowel in de eerste als tweede lijn behandeld worden. Met de komst van de non vitamine K orale anticoagulantia (NOACs) ook wel direct werkende orale anticoagulantia (DOACs) genaamd - zijn er meer keuzemogelijkheden gekomen om een belangrijk behandeldoel van atriumfibrilleren en VTE te bewerkstelligen: het voorkomen van ischemisch herseninfarct enerzijds en terugkeer van diepe veneuze trombose of embolie anderzijds. Dit vergt een goede afstemming tussen de specialisten, huisarts en apotheker. 

De richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap was tot nu toe voorzichtig in de adviezen over het voorschrijven van NOACs bij specifieke patiëntengroepen, zoals ouderen en complexe patiënten. Er is lijkt echter beweging in dit standpunt te komen, waardoor de NOACS mogelijk gelijkwaardig aan de vitamine K antagonisten zullen worden beschouwd. De nieuwe aangepaste Europese richtlijn 2016 van cardiologen staat op het standpunt dat NOACs een voorkeurspositie hebben bij atriumfibrilleren en volgens de nieuwe nationale richtlijn Antitrombotisch beleid geldt hetzelfde voor de behandeling van VTE. Het is van belang om de visies van de verschillende medische disciplines te bespreken, waar zij immers nauw samenwerken om de gevolgen van deze aandoeningen zo veel mogelijk te beperken.

Daarnaast zijn er ook disciplines die vooral te maken krijgen met de gevolgen van antistollingsmiddelen. De MDL-arts die een patiënt met een gastro-intestinale bloeding op de SEH ziet die een NOAC gebruikt. Hoe moeten wij daarmee omgaan? Een chirurg die een buikoperatie wil doen bij een patiënt met atriumfibrilleren die een NOAC gebruikt. Mag de NOAC zomaar gestopt worden? Dient er overbrugd te worden en zo ja, hoe lang en wanneer mag men dan weer starten?

De komst van de NOACs heeft geleid tot een nieuwe wetenschappelijke impuls in studies om bovenstaande vragen te beantwoorden. Toch zijn er nog veel onopgehelderde gebieden. Zo weten wij nog niet goed of een patient met herseninfarct, die een NOAC gebruikt, veilig met trombolyse behandeld kan worden. Ook over de behandeling met NOACs van VTE bij patiënten met een maligniteit of op oudere leeftijd is nog onvoldoende bekend. 

Al met al is er ruim voldoende gespreksstof om met cardiologen, internisten, MDL-artsen, huisartsen, neurologen en apothekers, een avond te vullen. 

 

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
209-1607-020 ANTISTOLLING 2017 [MR].pdf6-9-2016 18:593421 KB
35
A(N)IO's, NAPA en VS betalen 17,50
Tijd17:45 - 21:30
LocatieDe Bilt (NL) (Toon kaart)

Tijd17:45 - 21:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd17:45 - 21:30
LocatieMolenhoek (NL) (Toon kaart)

Tijd17:45 - 21:30
LocatieWassenaar (NL) (Toon kaart)

Medisch congresbureau

Postbus 73
3480 DB
Harmelen
06-53401561