Opleidingen details Adriaan Sprey Opleidingen
Verdieping DSM-5* bij persoonlijkheidsstoornissen en maken van een Holistische Theorie (ID nummer: 256749)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Nascholingscursus - contacturen59-9-2016 t/m 8-9-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze workshop is een verdiepende terugkomdag uitsluitend voor hen die de inleidende dag DSM-5 en screenen bij persoonlijkheidsstoornissen reeds hebben gevolgd en in de praktijk daar langer over hebben kunnen nadenken of daarmee hebben geoefend. Er wordt gewerkt in een kleine groep van maximaal 8 cursisten om persoonlijke inbreng en leren te bevorderen. 

In de ochtend gaan we de vragen en praktijkervaringen met DSM-5* (dimensioneel model) uitwisselen. Hierbij komt de nieuwe dimensionele manier van (DSM-5*-) denken zowel in beperkingen in het persoonlijkheidsfunctioneren (ook oefenen met het klinische interview de STiP 5.1) als in individueel patroon van pathologisch trekken aan de orde. Sterke en ingewikkelde punten van het nieuwe DSM-5*-model worden beantwoord als mede de relevantie voor screenen en vaststellen van persoonlijkheidsstoornissen en voor het behandelplan en de psychotherapie. 

In de middag is er een workshop over het maken van een Holistische Theorie bij complexe symptoom- en persoonlijkheidsstoornissen met integratie van de data uit DSM-5*. Na een korte theoretische inleiding volgt plenair de toepassing van het HT-model op een voorbeeldcasus. Daarna wordt solo en in duo’s geoefend bij een eigen complexe casus met het invullen van een schema van de Holistische Theorie op papier. Tussentijds worden regelmatig plenair de vorderingen, dilemma’s en stagnaties besproken. 

 

Leerdoelen

  • Het leren screenen van persoonlijkheidsdisfunctioneren door te oefenen met interview, de STiP 5.1.
  • Het overzien en toepassen van de zeven diagnostische stappen bij DSM-5*.
  • Het maken van een holistische theorie bij persoonlijkheidsstoornissen bij een eigen patiënt met integratie van de verbeteringen in de dimensionele DSM-5*.

Literatuur
Sprey, A. (2015) Praktijkboek persoonlijkheidsstoornissen - DSM-5, diagnostiek, cognitieve gedragstherapie en therapeutische relatie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Springer media. ISBN 9036805694. 

Drie of meer fases van het gedragstherapeutisch proces, of
 klachtinventarisatie + DSM classificatie en diagnose
 leertheoretisch model toepassen en analyses maken (bijvoorbeeld betekenisanalyses (BA’s), functieanalyses (FA’s) en evt. holistische theorie (HT)
 observaties en meetinstrumenten
 therapeutische houding en/of therapeutische relatie (non-specifieke variabelen)
 voorlichting over ziektebeeld en behandeling
uitsluitend academici
Workshop
 Verdiepend
5
8
ja
195 euro
5
toetsing en evaluatie
CRKBO
Zie programma.
 
 
Hoofdniveau
CGt bij-/nascholing
9-9-2016
Tijd10:00 - 16:15
Locatie
OpmerkingenLocatie: Utrecht-centrum

De Praktijk voor opleiding, therapie en onderzoek biedt post-academische opleidingen, leertherapie en onderzoek ten behoeve van gezondheidszorgpsychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, artsen en cognitief gedragstherapeuten.
Opleidingen: het ontwikkelen, organiseren en uitvoeren van VGCt-, FGzPt- en NIP-erkende postacademische vervolg- en nascholingscursussen, leertherapie en supervisie op het gebied van psychodiagnostiek en psychotherapie.
Onderzoek: de Praktijk heeft als doel toegepast psychologisch en wetenschappelijk onderzoek uit te voeren op het gebied van de psychodiagnostiek en de psychotherapie en daarover te publiceren.
 

Burgemeester Prinslaan 49
6711 KC
Ede
Burgemeester Prinslaan 49
6711 KC
Ede
+31-(0)6-17138668