Opleidingen details Fontys Hogeschool Sociale Studies
IPT (Intensieve Pedagogische ) (ID nummer: 242827)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Cliƫntondersteuners1807-4-2016 t/m 6-4-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen1807-4-2016 t/m 6-4-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GHO1807-4-2016 t/m 6-4-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk1807-4-2016 t/m 6-4-2019
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen1807-4-2016 t/m 6-4-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de beheerder.

In het kort

In de huidige tijd van participatie, bezuinigingen en ontwikkelingen binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is de visie op het ondersteunen van gezinnen met een complexe hulpvraag een nieuwe uitdaging geworden. Veel organisaties zijn dan ook op zoek naar een manier van werken waarop de deskundigheid van de professionals gericht, efficiënt en vooral effectief vormgegeven kan worden. Als gezinsondersteuner moet je door al deze ontwikkelingen korter en efficiënter gaan werken. Hoe pak je dit aan? Welke kennis en vaardigheden heb je daarvoor nodig? IPT is een concrete en praktische vorm van  gezinsondersteuning waarbij het oplossingsgericht en activerend samenwerken met de cliënt en zijn/haar systeem centraal staat.

 

Voor wie

Deze post-HBO is interessant en leerzaam voor alle professionals die met cliënten en hun gezinssysteem werken. De opleiding is toegankelijk voor mensen met een HBO-opleiding of HBO denk- en werkniveau in het sociaal agogisch domein, zoals SPH, MWD, Sociale Studies, Pabo, Pedagogiek, verpleegkunde, e.d.

 

Inhoud

Methodisch en procesmatig werken staan centraal in deze opleiding, evenals activerend en oplossingsgericht communiceren met de cliënt en zijn/haar systeem. Met theoretische en praktische handvaten, die we in de IPT opleiding oefenen en uitwisselen, voelen werkers zich sterker en meer toegerust om in diverse thuissituaties flexibel en adequaat te kunnen begeleiden. Je leert om op een systemische, oplossingsgerichte wijze ouders en hun kinderen ambulant te ondersteunen. Dat doe je onder andere door hen in hun ’eigen kracht’ te zetten en in dialoog te zoeken naar hulpbronnen binnen het eigen netwerk. Daarnaast ga je samen op zoek naar passende tips en praktische hulpmiddelen die afgestemd zijn op de specifieke vraag van het kind en zijn ouders. Hierbij is het de kunst om per situatie/ gezin, te zoeken naar een goede balans tussen activeren en compenseren. De realiteit van de zorg o.a. door de casus inbreng van cursisten, allen werkzaam in de praktijk, is leidraad van het onderwijs.

Leerdoel

De basismodule IPT leidt professionals op, die op adequate en empowerende wijze kunnen acteren op de clientvraag, hun eventuele thuissituaties en kring van naasten.

 

 

Nee
Bestand  
studiegids IPT 26012016.pdf26-1-2016 13:56386 KB
 CliĆ«ntondersteuners
 Gezinshuisouders
 GGZ agogen
 Maatschappelijk werk
 Sociaal Agogen
HoofdniveauSubniveauSub-subniveau
SectorenAlgemeenAlgemeen Maatschappelijk Werk
SectorenJeugdJeugdbescherming
SectorenJeugdJeugdhulpverlening
SectorenJeugdKinder- en Jeugdzorg
SectorenJeugdSchoolmaatschappelijk Werk
SectorenZorgGeestelijke Gezondheidszorg
SectorenZorgRevalidatie
SectorenOverigAlle sectoren
8-2-2018 t/m 14-2-2019
Tijd9:30 - 16:30
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIntensieve Pedagogische Thuisbegeleiding

19-9-2017 t/m 10-7-2018
Tijd9:30 - 16:30
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)
Opmerkingennieuwe uitvoering IPT

20-9-2016 t/m 4-7-2017
Tijd9:30 - 16:30
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

7-4-2016 t/m 2-2-2017
Tijd09:30 - 16:30
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

Missie en visie Fontys Hogeschool Sociale Studies

Fontys stelt dat onderwijskwaliteit gedijt in een context van professionaliteit, eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen. Hierbij hanteert Fontys de waarden: focus op onderwijs, groei door aandacht en uitdaging, groot in kleinschaligheid, veiligheid in gebondenheid. Sociale Studies heeft naast de visie op onderwijskwaliteit van Fontys een eigen visie geformuleerd. Deze visie ligt in het verlengde van de visie van Fontys en heeft een duidelijke focus op de eigenheid van het werkveld waar Sociale Studies voor opleidt. Daarnaast gaat de visie niet alleen over de onderwijskwaliteit maar ook over het werkveld. Hoe zien wij de professional, de cliënten, burgers en netwerken en het hulpverleningsproces?

De basis voor onze visie is het uitganspunt dat ieder mens graag zelf wil kunnen bepalen welke dromen en doelen zij hebben in hun leven. Tevens willen ze ook kunnen kiezen hoe zij deze dromen en doelen gaan verwezenlijken. Mensen willen een bepaalde regelruimte, maar willen dit wel in een veilige omgeving waarin dit kan slagen. Dit gaat op voor zowel burgers/cliënten en professionals als wel studenten en docenten. Wij geloven dat het op zoek gaan naar de juiste balans van ondersteuning en het stimuleren van de eigen kracht om het eigen perspectief te realiseren de belangrijkste taak is van het onderwijs en het werkveld waar we onze studenten op voorbereiden.

 

"Regie op eigen perspectief"

We zijn als instituut gericht op het perspectief bieden en versterken van de student, onszelf, onze collega’s, de burger en samenlevingsverbanden waarbij erkenning is voor de kwetsbaarheid en de kracht van individuen en hun netwerken.

Om deze visie te realiseren is het van belang deze door te vertalen in concreet gedrag van onze studenten, onze medewerkers en de wijze waarop gestuurd wordt. Dit doen we aan de hand van een aantal kernwaarden. Deze kernwaarden vormen de basis van ons beleid en de besluiten die we nemen. Het is de basis hoe wij met elkaar omgaan, hoe wij de interactie met onze studenten aangaan en de verwachting die wij hebben ten opzichte van het gedrag van studenten. Het is tevens de wijze waarop wij verwachten dat studenten straks als sociaal agoog besluiten nemen, hun handelen bepalen en zich verantwoorden ten opzichte van de burgers en cliënten.

 

De Kernwaarden

  1. Transparant:  Handelen is navolgbaar, voorspelbaar, zichtbaar, duidelijk, open en toegankelijk, controleerbaar, makkelijk uitlegbaar en eerlijk. Het is van belang je aan afspraken te houden en voorspelbaar te zijn. Verantwoording kunnen afleggen over je handelen en eigenaarschap nemen. Door open en navolgbaar te zijn creëer je veiligheid. Transparantie gaat over het kunnen uitleggen van eigen handelen. Je eigen gedrag en emoties snappen en kunnen verwoorden. Transparantie gaat ook over eerlijke reflectie op het gedrag van anderen.
  2. (ver)Sterkend: Sterker maken, ondersteunen, draagkracht, vertrouwen, bindend, netwerkgericht en multidisciplinair. Versterkend gaat over samenwerking. Hierbij is het van belang je betrokken te voelen bij die ander en verantwoording te nemen voor jouw inbreng in de interactie die je samen aangaat. Je spreekt mensen aan op hun gedrag of handelen met als doel om de ander te versterken. Versterking gaat ook om verbinding leggen tussen mensen (individuen en groepen), beleid en kennis.
  3. Innovatief: Nieuwsgierig, flexibel, ontwikkelingsgericht, initiatiefrijk, onderzoekend, durft buiten de kaders te denken en risico’s te nemen, heeft visie en ondernemerschap. Innovatief gaat om initiatief nemen en outreachend werken. Het gaat om bezielen, mobiliseren en stimuleren. Het werkveld van zowel het onderwijs als de sociaal agoog is continu in beweging en aan verandering onderhevig. Dit vraagt flexibiliteit, durf en de visie om de weg te blijven bepalen. Het is van belang buiten de kaders te blijven denken en steeds weer op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Innovatie vraagt om het nemen van risico’s en fouten durven maken. Te leren van fouten en weer verder gaan. Jezelf blijven ontwikkelen staat hierbij steeds centraal.
Fliednerstraat 2
5600 AH
eindhoven
Postbus 347
5600 AH
Eindhoven
0885070001